THE OAK RESIDENCE
2019, The Neighbourhood Estate, Linksfield, JHB, South Africa
Area: 393 m²
Project Team: Nadine Naidoo, Evelyn Boora
Unbuilt

 

Designed for a professional couple and their young growing family, the design of this home was influenced by a large oak tree on the site. The decision was taken to retain the tree and build the home around it, resulting is a North facing home with a Southern courtyard, and service spaces that hug the oak tree whilst also bringing attention to it. The stairwell creates a feature piece that reveals the oak on arrival while a large open plan living space links to the garden on the North and the oak to the South. All bedrooms (on-suite) are located on the first floor with a communal PJ lounge, creating privacy above, and maintaining connection with the Oak tree.