HUIS EKSTEEN

2020, Bergview Estate, Zwavelpoort, Pretoria, South Africa
Area: 474m²
Project Team: Nadine Clarke, Rory David
Status: In Progress

RENDERS

Designed for a client making the move from farm to estate living, this contemporary farm-style home is designed to respond to its environment, optimizing views and orientation. This design approach led to the single storey, linear arrangement of spaces on site, respectful of existing landscape features including an established Protea bush and rock outcrop.

Four major Monopitch masses, housing open plan Living and Bedroom spaces, face North and North-East of site making use of prominent views, whilst Utility spaces are located to the South and West. Outdoor living is encouraged through deep eaves, high levels windows and covered entertainment spaces opening towards views and doubling as sustainable features. Living and Bedroom wings are separated by planted courtyards serving to break up massing and maintain connection to the outdoors. Material warmth is maintained throughout the home through use of off-shutter concrete and exposed truss ceiling details. 

With family appeal and resale value in mind, additional sustainable features such as a borehole connection, PV and solar panel accommodation have also been included.