DE BEER RESIDENCE

2018, Waterfall Estate, Midrand, South Africa
Area:492m²
Project team: Nadine Naidoo, Evelyn Boora, Michelle Smith
Status: Unbuilt

This site presented some difficulties, being sloped towards the Southern boundary of the stand, which also borders a green-belt. The challenge here was to utilise North orientation in bedrooms and living area’s while making the most of the link to the green belt on the Southern boundary. The brief also called for a private guest suite to accommodate guests that stay for extended periods. After some architectural gymnastics, the final design comprises a courtyard layout that allows all bedrooms and main living spaces to have a North orientation, whilst a study and guest suite are located in a separate North facing wing of the house. This allows for optimal usage of orientation and green belt view, whist retaining privacy between the guest suite and main dwelling.