CHHIKA RESIDENCE

2019, Neighbourhood Estate, Linksfield, Johannesburg, South Africa
Area: 401m²
Project Team: Nadine Naidoo, Deandra Farinha
Status: In Progress

Purchased for long-term living, with elderly parents in mind, this contemporary farm-house design pushes the boundaries of estate guidelines, bringing an industrial look to traditional style. This is softened by use of timber elements, whilst maintaining ease of use through single-story access. A U-shaped plan consisting of multiple shed-like forms is utilized to provide privacy and optimize orientation, with garden relationship being of importance.

Set back from the road, and clad in corrugated iron, the arrival ‘shed’ contains service spaces and a guest suite, designed to function as a home office. Access is gained through a recessed doorway with an immediate view to a glass link. The link floats above a pond and densely planted courtyard space, leading onto a large volume, open plan living/dining and kitchen space. This space makes use of a portal frame structure, enabling the complete opening of indoor space to an extended outdoor patio. Further garden connection is provided by full-height windows framing views of the internal courtyard, emphasized by exposed concrete structural elements. Bedroom spaces, connected to the garden courtyard, are arranged away from main entertainment spaces ensuring privacy, whilst maintaining optimal orientation. A boma, bordered by a large pool, extends the indoor-outdoor relationship of the master suite, providing additional gathering space linked to the patio whilst retaining a sense of privacy.